Yeniden pazarlama nedir açıklanacak olursa, diğer adı remarketing olan bu terim pazarlama alanında son derece popülerdir. Genellikle web sitelerine veya e-ticaret sitelerine giren ziyaretçilerin istenilen aksiyonu neden gerçekleştiremediklerinin araştırılması ve böylece yeniden pazarlama stratejisinin oluşturulmasını kapsar. Daha detaylı bir şekilde açıklamak için örneklendirilecek olursa; bir ürün veya hizmeti pazarlayan kişilerin farklı araçlar ile bu sitelere müşteri çekmeleridir. Siteye gelen müşterilerin bir ürün satın almayıp inceleyip çıkması, sepete ekleyip kargo parasını gördükten sonra vazgeçip siteden çıkması ve ödeme seçeneklerini uygun bulmayarak siteden çıkan üyelere farklı araçlarla ulaşarak tekrar siteye çekmeyi kapsamaktadır. Yeniden pazarlama kapsamında birçok reklam ve tanıtım yayınlanmaktadır. Kullanıcılar başka sitelerde alışveriş veya gezinti yaparken, Google robotu tarafından arşivlenen bilgiler sayesinde bu kişilere site ile ilgili görseller gösterilir ve sitenin hatırlatması yapılır.
Remarketing Nasıl Çalışır?
Yeniden pazarlama nedir ve nasıl çalışır kavramı biraz karışık olsa da aslında oldukça net bir şekilde açıklanabilir. Bir web sitesine Javascript kod eklenmesiyle yeniden pazarlama stratejisi başlamış olur. Eklenen kod sayesinde siteye gelen müşterilerin davranışları izlenmektedir. Müşterilerin hangi ürünlere ilgili oldukları ve hangi kategorilerde gezdikleri gibi işlemler kaydedilir. Aynı zamanda bir ürünü beğendiği hâlde satın almayan müşterilerin bilgileri de kaydedilmektedir. Siteye yerleştirilen kod ile birden fazla liste oluşturulması mümkündür. Bilgileri kaydedilen müşterilerin başka sitelerde gezmeleri durumunda, elde edilen bilgiler sayesinde müşterilere ilgilendikleri ürünlerin görselleri gösterilir ve yeniden pazarlama kapsamında tekrar ilgilerini çekmesi sağlanır. Bu şekilde yeniden pazarlama gerçekleşmiş olur.
Google AdWords Yeniden Pazarlama
Google adwords ile yeniden pazarlama nedir ve nasıl işlemlerle gerçekleştirilir sorusu son dönemlerde merak edilmektedir. Yeniden pazarlama stratejisi ile kaybedilen potansiyel müşterileri geri kazanma işlemi sağlanmaktadır. Müşterilerin satın almadıkları ürünleri tekrar görmelerinin sağlanması şeklinde gerçekleşen yeniden pazarlama sistemi, yeni nesil pazarlama teknikleri arasında yer alır. Bu yöntemin birçok modeli vardır ancak en çok kullanılanı Google adwords ile yapılan yeniden pazarlama yöntemidir. Bu yöntemden detaylı bir şekilde bahsedilecek olursa;
- Öncelikle sistemin başlatılması için Google Ads hesabının açılması gerekir. Yeni Google hesaplarında bu hesabın açılmasına gerek duyulurken, eski Google hesabı olan kullanıcılarda böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Daha sonra yönetici > Google Ads bağlantısı bölümünden hesabın bağlanması sağlanır.
- Bağlantının oluşturulmasının ardından yapılması gereken bir diğer adım kitle oluşturmaktır. Kitle oluşturma kavramı dikkate alındığında, farklı özelliklere sahip potansiyel müşterileri bir arada toplamak akla gelmelidir. Daha sonra yeniden pazarlamayı aktif hâle getirebilmek için, tüm kullanıcılar adı altında bir kitle oluşturulması istenecektir. Bu kitlenin oluşturulmasından sonra yeniden pazarlama aktif hâle gelmiş olacaktır.
- Ardından yeni kitle oluştur seçenekleri bulunan alandan farklı özelliklerde kitleler oluşturma imkânı sunulmaktadır. Örneğin, sitede 20 ila 30 saniyeden fazla zaman geçirmiş kişiler için bir kitle oluşturulabilir. Bu kişilerin daha da detaylı bir şekilde öğrenilmesi için zaman sınırı konulabilir. Siteye girip sadece bir işlem yapmış ve çıkmış olan kullanıcılar, bu kitle içine dahil edilebilir.
- Zaman sınırının konulmasının ardından oluştur butonuna tıklandığında yeni bir sayfa açılmaktadır. Buradan üyelik süresi, geçmişe bakma ve gün sayısı ayarları ile ilgili bir takım işlemlerin yapılması istenmektedir. Üyelik süresi kapsamında oluşturulan kitlenin kaç günlük olacağından söz edilmektedir. Google data bilgilerini 540 gün boyunca saklamaktadır. Ayarlama yapmak isteyen kişiler, bilgilerin 1 ay için saklanmasını isteyebilirler. Gerekli ayarlamaların yapılmasının ardından kitleye istenilen isim verilebilir.
- Son olarak hesap ekle bölümünden, ilk aşamada Google Ads bağlantısıyla entegre olan hesaba tıklanır.
Bu işlemlerin ardından ilgili reklam kampanyaları sayfasına girilerek, hedef kitleler bölümüne girilmelidir. Ardından hedef kitle ekle ve gözat seçenekleriyle, işletmenizle etkileşimde bulunma biçimlerine tıklanmalıdır. Son olarak ise web sitesini ziyaret eden kullanıcılar bölümünden oluşturulan hedef kitlelere ulaşılabilir.